Svampsoppa i Sthål's skål!
Svampsoppa är bra eftersom den även passar vegetarianen. Servera i våra koppar eller skålar. Vackra glasyrer och goda råvaror lyfter både maten och årstiden. Säsongen är lång – det du inte hittar i skogen finns i grönsaksdisken.
Skåne är svampsäsongen extra lång. En promenad under trädkronorna kan ibland ge hela korgen full. Sen väntar pyssel hemma i köket med att rensa, putsa och dela svampen. Bor du långt från skogen- finns det tack och lov gott om champinjoner och andra goda svampar i grönsaksdisken. Av skörden får du en god värmande soppa perfekt som förrätt eller som huvudrätt. Svampsoppa är bra eftersom den även passar vegetarianen. Servera i våra koppar eller skålar. Vackra glasyrer och goda råvaror lyfter både maten och årstiden.
Svampsoppa
1 msk smör
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liter god svamp (här har vi valt champinjoner och Karl Johan
2,5 dl vitt vin
1 msk skånsk senap
1-2 msk tomatpuré
3 dl grädde
4 dl vatten
2 msk klippt färsk bladpersilja
en kvist timjan
salt, peppar
Hacka den rensade svampen och stek den i en kastrull. Addera 1 msk smör och hackad lök och vitlök som får stekas mjuk på låg värme några minuter. Häll på vin, salt och peppar och låt det puttra ihop några minuter.
Smaksätt med senap, tomatpuré och timjan. Häll därefter på grädde och vatten. Strö över med persilja. Kör slutligen soppan till den konsistens du önskar med mixerstav. Smaka av med salt och peppar och späd med mer vatten eller grädde beroende av hur krämig du vill ha soppan.
Servera i Sthåls esspressomuggar eller Sthåls skålar. Smaklig spis.