FEST- LÄTT SOM EN PLÄTT
Frukost, brunch eller dessert? Plättar passar året om och dygnet runt.
Vispa ihop smeten i Rusticos vispskål, grädda och njut av en klassiker för alla åldrar
Här har du ett grundrecept på plättsmet till två personer – är ni fler så addera på.
Stek plättarna gyllene i en plättlagg och servera med strösocker eller sylt, bär och vispad
grädde.
2 personer
1 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
I msk smör
Smaksätt gärna med 1tsk vaniljsocker och finrivet citronskal eller 0,5 tsk kardemumma.
Tillagning
Vispa äggen i Rustico vispskål tillsammans med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa
till en klimpfri smet. Vispa ner resten av mjölken och saltet. Smält smörklicken och blanda
ner det i smeten. Tillsätt eventuell vaniljsocker eller finrivet citronskal.
Värm en plättlagg på medelvärme. Lägg i en klick smör till första stekningen. Häll sedan ett
tunt lager smet i laggen. När ytan stelnat och undersidan har fin färg vänder du plättarna. Stek
någon minut på andra sidan. Servera gärna med blåbär och en klick vispad grädde. Mums.